Jaarverslag 2010

 

de eenzame fietser

 

 

FIETSERSBOND

AFDELING LEUSDEN

 

DE FIETSERSBOND KOMT OP VOOR DE BELANGEN VAN FIETSERS EN ZET ZICH IN VOOR MEER EN BETERE VOORZIENINGEN VOOR FIETSERS

 

VOORWOORD

Het meest recente jaarverslag van de afdeling Leusden dateert van vijf jaar terug. Er is dus alle reden tot tevredenheid dat de afdeling dit jaar weer in staat is door middel van een terugblik verantwoording af te leggen van de activiteiten die werden verricht.

Gedurende een lange periode lukte niet de samenstelling van de werkgroep te verbreden. Er was te weinig menskracht om allerlei op zich wenselijke activiteiten, bijvoorbeeld het vervaardigen en verspreiden van een jaarverslag, te realiseren. De aandacht kon alleen gericht worden op het volgen van actuele lokale (fiets)verkeersontwikkelingen. Daarop kon worden ingespeeld, maar meer mogelijkheden waren er niet.

In 2009 kwamen Piet van Nimwegen en Ronald Polak de werkgroep versterken en vanaf het najaar van 2010 vervullen zij de functies van het dagelijks bestuur.

Met het uitbrengen van dit jaarverslag hoopt de werkgroep een aanzet te geven tot een wat breder aandachtveld met bijbehorende activiteiten in de komende jaren.

 

Het is belangrijk daarbij het contact met de circa 100 leden in Leusden te versterken en zo meer betrokkenheid te bereiken. Voor 2011 staat een beter functionerende website en mede daardoor een directer contact met de leden hoog op onze agenda. Daarnaast zal de afdeling de actuele ontwikkelingen rond de Asschatterweg, De Biezenkamp en Tabakssteeg blijven volgen.

 

 

DE WERKGROEP

De werkgroep van de Fietsersbond, afdeling Leusden, bestond in 2010 uit:

Betty Dirks, Ageeth Potter, Joke Ruijter, Wim Blijleven, Hans Bolte, Richard van Klooster, Piet van Nimwegen, Joop van Opijnen, en Ronald Polak.

Niet iedereen heeft het gehele jaar deel uitgemaakt van de werkgroep.

De werkgroep kwam in 2010 vier maal bijeen.

In 2010 is afscheid genomen van Betty Dirks, Joke Ruijter en Joop van Opijnen.

Ook hebben er in 2010 wijzigingen plaatsgevonden in de functies. Ronald Polak is nu voorzitter, Piet van Nimwegen is secretaris/penningmeester.

Overleg met de gemeente wordt verzorgd door Hans Bolte en Ronald Polak. Afhankelijk van het onderwerp kan de samenstelling soms wijzigen.

 

DE WEB-SITE

De web-site is in jaren niet aangepast.

We willen dit medium nieuw leven inblazen.

Ronald is begonnen de site stapsgewijs aan te passen. Hij wil hiervoor wel graag op-/aanmerkingen of hulp ontvangen van de leden. In de toekomst moet hier niet alleen de algemene informatie op komen maar ook waar we mee bezig zijn.

De site is bereikbaar onder www.fietsersbond.nl/leusden of via de site van de fietsersbond (www.fietsersbond.nl) onder afdelingen.

 

ACTIVITEITEN

De Fietsersbond heeft dit jaar geen activiteiten/acties naar buiten gehouden.

De activiteiten bestonden hoofdzakelijk uit het volgen en reageren op gemeentelijke plannen en besluiten.

 

GEMEENTE

Over lopende zaken wordt overlegd met de beleidsmedewerker verkeer van de gemeente, de heer Izaak Boone. Afgesproken is dat in principe er twee maal per jaar een overleg plaatsvindt. De Fietsersbond neemt hiertoe het initiatief.

 

ASSCHATTERWEG

De Fietsersbond heeft meerdere malen haar standpunt, een fietsveilige Asschatterweg, via de media en inspraak bij de gemeenteraad, kenbaar gemaakt. Een variant langs de Modderbeek zal dan ook niet tegemoet komen aan het standpunt van De Fietsersbond, omdat dit de situatie op de Asschatterweg niet oplost.

In december 2010 hebben wij nog heel actief de raadsleden benaderd om voor een fietsveilige Asschatterweg te kiezen. Daartoe heeft ieder raadslid een fotocollage van de drukke en onveilige situatie ontvangen. Op 23 december 2010 staakte de stemmen in de raad op het voorstel van het college om voor een fietspad langs de Asschatterweg te kiezen. Een raadslid was niet aanwezig. Gelet op het feit dat de fractie van dit lid tegen het fietspad stemde mag worden aangenomen dat in de volgende raadsvergadering het voorstel het niet zal halen. Een amendement voor het fietspad langs de Modderbeek haalde het ook niet. Voor de meerderheid van de raad lost dit fietspad de problemen op de Asschaterweg niet op.

Een voorstel om fietsstroken aan te leggen tussen de brug over het Valleikanaal en de Laapeerseweg en de brug over het Valleikanaal aan te pakken werd met algemene stemmen aangenomen. Dit is in 1994 ook al eens ter sprake geweest. Omdat de brug niet van de gemeente Leusden is, werd dit nooit gerealiseerd. Of dat nu wel het geval zal zijn is maar de vraag. Een oplossing tot de Laapeerseweg is lapwerk.

Het coalitiestandpunt dat er tijdens deze raadsperiode een veiliger verbinding moet liggen wordt in ieder geval niet bereikt.

 

TABAKSTEEG

Dit fietspad is door werkzaamheden in Tabaksteeg tijdelijk gesloten geweest. In die periode heeft het college op niet correcte wijze te status van dit pad aangepast. Als gevolg daarvan is een deel van het pad straks geen fietspad meer maar woonstraat waar ook auto’s mogen komen en parkeren.

We willen nog steeds dat de gemeente onze brief van mei 2010 beantwoordt en  toegeeft dat de procedure niet juist is verlopen en dit corrigeert.

Ook is het teleurstellend dat de raadsleden niet hebben gereageerd op onze brief in mei hierover en geen oog hebben voor het feit dat het college niet uitvoert wat de raad in het bestemmingsplan heeft vastgesteld. De raad wil de bevolking bij hun beleid betrekken, maar dit gebrek aan aandacht voor onze reactie is niet erg stimulerend.

 

In het overleg met de gemeente is afgesproken de situatie op de Tabakssteeg te volgen en zo nodig over een jaar te corrigeren. Ook blijven we controleren of de gemeente toezeggingen als parkeerverboden enz. nakomt. Maar we wachten nog steeds dat zij hun toezegging op papier zetten.

 

HAMERSVELDSEWEG

De gemeente wil deze weg weer ombouwen naar een historisch lint. Als de gemeente zich zelf aan dit uitgangspunt houdt kan dit in feite alleen door er eenrichtingsverkeer van te maken. Maar de gemeente kiest hier, vooral onder druk van de winkeliers en enkele aanwonenden niet voor. We hebben op diverse bijeenkomsten van de raad ingesproken en blijven de ontwikkelingen volgen. Vooral de wijze waarop fietsers gehinderd worden die vanaf de Hamersveldseweg de Noorderinslag willen oversteken houdt onze aandacht.

 

FIETSVOORZIENGEN BIJ BUSHALTES

Al jaren zijn wij in overleg om meer en betere fietsvoorzieningen bij bushaltes. Mede door de inzet van de provincie is het dit jaar aangepakt. De situatie ziet er op het eerste gezicht goed uit. Het lijkt wel of, nu er goede fietsvoorzieningen zijn, meer mensen met de fiets naar de bushalte gaan. Hopelijk gaat de gemeente, nu hier om is gevraagd, ook actief controleren op aanwezige weesfietsen.

 

DE BIEZENKAMP

Het college heeft besloten het tijdelijke fietspad door De Biezenkamp, op verzoek van de winkeliers, op te heffen. Doorgaande fietsers moeten straks door het Ossensteegje en over de parkeerplaats (markt) naar de Zwarteweg. Behalve op marktdagen, dan moet fietsers via de Eikenlaan.

Tegen dit besluit is door ons bezwaar aangetekend.

Bromfietsers veroorzaken volgens de winkeliers overlast en de fietser wordt daarvan de dupe. Brommers zijn op dit fietspad helemaal niet toegestaan.

Daarnaast is het Ossensteegje smal, mag er geparkeerd worden en door ander verkeer fietsonveilig en de bestrating van het marktplein is slecht.

In januari 2011 wordt het bezwaarschrift behandeld.

Wel hebben we inmiddels bericht van de gemeente ontvangen om met de winkeliers over de definitieve fietsvoorzieningen in De Biezenkamp te komen praten. Ook dit zal vermoedelijk in januari 2011 plaatsvinden.

 

DE SCHAMMER

De fietsverbinding tussen de Horsterweg en de fietstunnel onder de A28 naar Amersfoort is dit jaar naar tevredenheid gerealiseerd.  De verlichting is, gelet op de aanwezige ecologische verbindingszone, op fraaie wijze uitgevoerd.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *