Verslag vergadering 18 april 2012

Verslag van de vergadering van 18-04-2012

  

Verslag bespreking met de gemeente van 16 april

Leusden gemeentehuis

In deze bijeenkomst is gesproken over fietsparkeren. De directe aanleiding was de situatie bij Jeugd en Gezin, maar de FB Leusden wil dit breder trekken. De gemeentelijke overheid wil echter minder zaken gaan regelen, dus ook dit soort zaken. Over dit nieuwe beleid hebben we echter nog nooit iets op schrift gezien. Waarom zijn er voor auto’s wel voorschriften met betrekking tot het aantal parkeerplaatsen en is er voor fietsers niets geregeld? Dit is des te merkwaardiger gezien het beleid om het gebruik van de fiets voor kleine afstanden meer te stimuleren. Zeker voor nieuwbouw zouden er, net als voor auto’s, eisen moeten zijn t.a.v. het aantal fietsparkeerplaatsen. We zullen een brief opstellen, eventueel ondertekend door meerdere personen, om hier bij de gemeente voor te pleiten.
Situatie Hekkerdreef: Er wordt geadviseerd om de brug van De Roo van Alderwereltlaan naar de Hekkerdreef alleen als fietspad te gebruiken. 
De uitvoering van verbetering van de fietspaden, zoals eerder dit jaar met de gemeente besproken, wordt in mei verwacht. 
De kruising Noorderinslag/ Groene Zoom zal verbreed worden. Een definitief besluit hierover wordt op korte termijn verwacht.

Onderzoek naar bereikbaarheid en gebruik fietspad langs het Valleikanaal

Er is een concept brief opgesteld  betreffende onderzoek naar en aanbevelingen voor het gebruik van het fietspad langs het Valleikanaal. Deze brief zal naar het college van B&W gestuurd worden met een kopie naar de raad en naar de pers.

Er wordt verder nog een samenvatting gemaakt die bestemd is voor onze website en de voor de pers.

Bruggetje over het Valleikanaal

Bruggetje over het Valleikanaal

 

Munnikepad

Leusden Munnikepad

De gemeente heeft aangegeven dat er geen geld is voor het aanleggen van aparte voetpaden op plaatsen waar dit ontbreekt, zoals bij het Munnikepad. Het is echter duidelijk dat de situatie op het Munnikepad een uitzonderlijke is, omdat het een belangrijke verbinding is tussen de woonwijk en de Cohensteeg, waar veel wandelaars overheen lopen om hun hond uit te laten. De vergadering besluit om het punt vast te houden en om eventuele vergelijkbare situaties in kaart te brengen.

Onderzoek naar verkeerslichten voor Fietsers en voetgangers

Leusden Maanweg

Omdat de kruising Noorderinslag/ Groene zoom al op korte termijn aangepakt gaat worden, zullen we de situatie daar niet verder onderzoeken. Een probleem doet zich wellicht voor op de kruising Asschatterweg/ Middenweg, waar fietsers regelmatig erg lang moeten wachten en wellicht af en toe een cyclus overgeslagen worden voordat ze groen licht krijgen. Voordat we hier verder naar de gemeente op kunnen reageren moeten we wel concretere informatie hebben. Besloten wordt dat twee werkgroep leden die daar vaak langs komen dit zullen bekijken. De situatie bij de Maanweg is niet ongunstig voor fietsers, ook al is er geen “groene golf” bij twee keer oversteken.

Rondje Amersfoort

Het is gebleken dat de term “knooppunt Hoevelaken” een veel ruimer begrip is dan alleen dat knooppunt zelf: het omvat ook grote stukken van de A1 en de A28 en er lijkt dus ook veel meer impact voor Leusden te zijn. Als voorbeeld werd genoemd dat het best wel mogelijk is dat de Driftakkerweg zal komen te vervallen. De werkgroep neemt contact op met Rijkswaterstaat voor de plannen en zal de ontwikkelingen volgen.

Arnhemse weg.

De Maanweg wordt direct aangesloten op de Arnhemseweg middels verkeerslichten, waarbij de huidige route langs het oude politiebureau komt te vervallen. Bij de Treekerweg komt er verder een ventweg langs de Arnhemseweg en net voorbij de dorpskerk komt een rotonde. Langs de busbaan komt er een fietspad. Het tijdspad voor deze plannen is nog niet bekend.

Hamersveldseweg ten zuiden van spoorwegovergang

Iemand heeft de FB gewezen op de gevaarlijke situatie voor fietsers op de Hamersveldseweg Zuid, na de “spoorwegovergang’. Daar wordt erg hard gereden door auto’s, terwijl de weg erg smal is. Er schijnen plannen te zijn om in de toekomst deze weg af te sluiten voor autoverkeer, maar wanneer is niet duidelijk. Het risico bestaat dat na aansluiting van de Ben Ponlaan op de Hamersveldseweg de situatie nog erger wordt, omdat veel automobilisten deze route zullen nemen in plaats van de Maanweg om op de Arnhemseweg te komen. Dit punt zal in het eerstvolgende overleg met de gemeente besproken worden.

Asschatterweg.

Op korte termijn zouden de tekeningen van de tweede fase beschikbaar zijn. Het fietspad komt op 1,10 meter van de weg af te liggen en zal 3,50 meter breed zijn. Er zijn echter 3 plaatsen waar dit niet gerealiseerd kan worden, daar zal de afstand tussen de weg en het fietspad geringer zijn en het fietspad wellicht smaller. Bij de bocht met de Postweg zal het fietspad afwijken van de Asschatterweg en via een oude laan gaan lopen. Fietsers steken dan op wat grotere afstand van de kruising met de Postweg over. We krijgen nog nadere informatie. De gemeente wil vóór half mei onze reactie op de plannen. De vergadering besluit om hiertoe een extra vergadering te plannen.

Biezenkamp

Het fietspad door de Biezenkamp is nu weg. Er zou nu sprake zijn van shared space voor fietsers en voetgangers, maar de vraag is of dit besluit al gepubliceerd is. Het is duidelijk dat de situatie nu erg slecht geregeld is voor fietsers, maar dat had de FB reeds vele malen aangekaart. We hebben helaas gelijk gekregen.

Leusden Biezenkamp

Tabaksteeg.

Nadat bewoners er op aangesproken zijn, lijkt het er op dat de paaltjes in het fietspad niet meer neergelegd worden, waardoor het risico dat fietsers deze niet zien en ten val komen wellicht niet meer aanwezig is. Verder is het bordje “doodlopende weg” op het fietspad nog niet voorzien van een extra bordje waarop staat aangegeven dat dat niet voor fietsers geldt.

Leusden Tabaksteeg

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *