Verslag vergadering 23 februari 2012

Notulen van de vergadering van 23 februari 2012 .

 

Opening en mededeling

Er wordt stilgestaan bij het recentelijk overlijden van de oud werkgroepleden Betty Dirks en Joop van Opijnen. Beiden hadden hun werkzaamheden voor de Fietsersbond in 2010 beëindigd.

 

Er is begonnen de website van de werkgroep op te schonen en van nieuwe informatie te voorzien.

 

Rondje Amersfoort

Er is met de gemeente gesproken over Rondje Amersfoort. In dit plan geeft de gemeente Amersfoort weer hoe, na verbreding A1 en A 28 de op- en afritten er rond Amersfoort uit gaan zien. Voor Leusden is van belang hoe dat er uit gaat zien en wat de gevolgen zijn bij de Heiligenbergerweg, Dorresteinseweg en Arnhemseweg. Voor meer informatie werd naar de gemeente Amersfoort verwezen omdat deze de trekker van het project is.

Een overleg met de Fietsersbond, afdeling Amersfoort, kan zinvol zijn.

 

Situatie Hekkerdreef

Aan het eind van de Hekkerdreef mogen fietsers nog steeds de Ben Ponlaan op. Het bord “Verboden voor Fietsers” waardoor zij naar de Roo van Aldenwereltlaan worden verwezen is nog niet geplaatst. Er zal hierover contact opgenomen worden met de gemeente. Ook over de paaltjes in het fietspad Tabaksteeg. Deze liggen vaak plat. De voet steekt dan boven het wegdek uit wat in het donker heel gevaarlijk is. Los daarvan dienen de paaltjes rechtop te staan zodat auto’s en dergelijk er niet door kunnen.

 

Verslag Landelijke Ledenraad

Twee personen van de werkgroep zijn er heen geweest.

De opkomst met 60 personen was goed. Uit een gehouden inventarisatie bleek dat iedere afdeling vooral bezig is met lokale activiteiten en dat die bijna overal anders zijn. Gemeenschappelijke prioriteiten zijn er niet. Was wel interessant te horen waar andere afdelingen mee bezig zijn en hoe zij dit aanpakken.

De afdelingen kregen ook een overzicht van het verloop van hun ledenbestand over de periode 01-01-2005 t/m 31-12-2011 en over 2011. In het eerste overzicht scoorde Leusden gemiddeld. Per 31-12-2011 zijn in Leusden 112 personen/gezinnen lid van de Fietsersbond.

 

De Biezenkamp

De werkgroep heeft begin 2012 bij de Raad van State beroep ingesteld tegen het bestemmingplan de “Biezenkamp”. Dit plan geeft geen zekerheid hoe fietsers straks door en in de Biezenkamp worden geleid. De nu aanwezige hoofdfietsroute in de voorrang van oost naar west door Leusden zal zeker verdwijnen. Nadat het beroep was ingesteld werd een nota van de Raad van State ontvangen. De totale kosten van het beroep zou meer dan 3/5 van het jaarbudget van de werkgroep bedragen. Bij winst, wat altijd onzeker is, zouden we het bedrag dan wel terug krijgen maar we zouden een jaar lang niet over dit geld kunnen beschikken. Een meerderheid van de werkgroep die nog vertrouwen heeft dat de gemeente toch een goede fietsverbinding in en door de Biezenkamp zal aanleggen vond de kosten te hoog. Het beroep is ingetrokken.

Naast de bestemmingsplanprocedure wil de gemeente een verkeersbesluit nemen waarbij het huidige fietspad door de Biezenkamp wordt opgeheven. Er komt een sharespace situatie voor in de plaats. Dit houdt in dat de Biezenkamp voetgangersgebied wordt waar fietsen wordt toegestaan. Het besluit is, op de sharespace situatie na, nagenoeg gelijk aan het besluit van de gemeente van een jaar terug waar de Fietsersbond met succes bezwaar tegen heeft gemaakt.

Wel ontbreken nu nog enkele details hoe straks de voorrang zal zijn geregeld en in welke materiaal de fietspaden worden uitgevoerd. Sharespace is dan wel leuk maar straks zal door werkzaamheden het fietspad door de Biezenkamp afgesloten zijn en is sharespace gewoon niet mogelijk. De fietsers moeten dan door het Ossensteegje over de parkeerplaats. Deze stenen zijn bij winterse omstandigheden spekglad. Daarnaast zal op marktdagen de fietser hier geen gebruik van kunnen maken en nog verder moeten omrijden. De verwachting is dat straks bij de sloop en herbouw van de huidige winkels het Ossensteegje lange tijd zal zijn afgesloten.

 

 

Asschatterweg

Er heeft overleg plaatsgevonden tussen de Fietsersbond en de gemeente over het eerste deel van het fietspad langs de Asschatterweg.

Fietsers uit Achterveld steken na de scherpe bocht bij de Laapeerseweg de Asschatterweg over. Dit tot het overige deel van het fietspad wordt gerealiseerd. Er komt een extra verlicht plateau. De fietsers komen in de voorrang. Zij fietsen dan aan de zuidzijde van de Asschatterweg Leusden in.

Het nieuwe fietspad is voldoende breed voor fietsers in twee richtingen en er is voldoende afstand tussen rijweg en fietspad. Bij het Valleikanaal komt een nieuwe brug enkel voor fietsers. Ter hoogte van de Walstro steken zij de Asschatterweg weer over. Wederom een verlicht plateau in de voorrang. Het bestaande fietspad aan de zuidzijde van de Asschatterweg (in de bebouwde kom) wordt aangepast. Oversteken bij de Walstro wordt niet verplicht. Kinderen naar de school bij de Middenweg mogen links blijven fietsen en behoeven in de bebouwde kom dus niet twee keer over te steken. Van Leusden komende moet de fietser vlak voor de bocht in de Asschatterweg (nabij de Laapeerseweg) invoegen in de bestaande Asschatterweg. Het geheel ziet er voor fietsers goed uit.

Alleen fietsers langs het Valleikanaal zullen iets om moeten fietsen.

 

Staat van onderhoud diverse fietspaden/punten in Leusden

De Fietsersbond had de gemeente een overzicht doen toekomen van slechte stukken fietspad/wegen. Het overzicht is met de gemeente doorgenomen. De punten worden door de gemeente onderschreven. In het voorjaar worden zij aangepakt.

De klacht over de fietspaden in Den Treek kan door de gemeente niet worden aangepakt

De paden zijn eigendom van Den Treek. De gemeente ondersteunt onze actie en ontvangt graag een afschrift van onze brief aan Den Treek.

 

Gesprek met de gemeente op 10-01-2012

In het gesprek met de gemeente is hoofdzakelijk over De Asschatterweg, de Biezenkamp en het onderhoud van fietspaden gesproken.

 

De voorzitter van het CML heeft ons gevraagd mee te werken aan een

eventuele stichting duurzaam Leusden. De werkgroep vindt dat zij te weinig informatie heeft. De FB heeft zijdelinks dan wel met milieu te maken maar is geen milieuorganisatie. Verder wil de FB niet uitvoeren wat het college op papier zet maar voordien meedenken, adviseren en actie voeren. Verder is de FB onderdeel van de landelijke FB en is daar verantwoording schuldig en niet aan een plaatselijk stichting.

Op dit moment wordt geen besluit genomen. De voorzitter zal contact opnemen met het CML voor meer informatie.

 

Situatie Jeugd en gezin

Het parkeren van fietsen bij Jeugd en Gezin aan de Smidse vindt inderdaad plaats op de stoep. Het aantal fietsen dat hier staat is heel wisselvallig. In het volgende onderhoud met de gemeente zal het plaatsen van fietsen bij bedrijven worden besproken. Als je het fietsen op korte afstand naar werk/winkel en dergelijk voorstaat, is het vreemd dat je bij bedrijven/winkels alleen parkeerplaatsen voor auto’s eist en geen fietsenstallingen.

 


 

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *