De Biezenkamp

 

Door het gebied de Biezenkamp loopt al tientallen jaren de hoofdfietsroute van oost naar west (vv) door Leusden. Bij de laatste telling fietsten hier nog dagelijks honderden scholieren per dag over.

In 2005 heeft de Fietsersbond Leusden al gereageerd op het ontwerp Masterplan voor de Biezenkamp omdat het enkel de omtrekken van de te realiseren gebouwen aangaf. De openbare ruimte was in het geheel niet ingedeeld. Het document gaf naar onze mening onvoldoende ruimte om nog een goede fietsvoorziening door het gebied aan te leggen.

Toen in 2007 het voorontwerpbestemmingplan in de inspraak kwam, bleek dat met onze opmerkingen niets was gedaan. Het voorontwerp was een heel globaal plan dat nog steeds alleen maar was gericht op de te realiseren gebouwen en hun bestemming. Er was niet op te zien waar de wegen, fietspaden, het openbaar groen, de parkeerplaatsen, enz. enz. kwamen. Zo was ook niet te controleren of het vastgestelde aantal parkeerplaatsen e.d. in het plan wel realiseerbaar was.

Ons verzoek een plan op te stellen hoe de fietsers door het gebied moesten fietsen tijdens de gehele renovatie van het gebied is pas recent gehonoreerd, mede naar aanleiding van klachten van winkeliers over de verkeersveiligheid. Het fietspad door het winkelcentrum is een tijdelijke noodoplossing waar voor gekozen is omdat de verdere realisatie van de nieuwbouw in het winkelcentrum langer duurt dan verwacht.

Het tijdelijke fietspad door de Biezenkamp

Er kan weer door de biezenkamp gefietst worden

Door het gebied liep een goede rechtstreekse fietsroute waarop fietsers voorrang hadden. in het uiteindelijke plan is geen doorgaand fietspad opgenomen. Fietsers dienen dan om te rijden, hebben niet langer voorrang en moeten bovendien de weg delen met automobilisten die een parkeerplaats zoeken of achteruit hun parkeerplek verlaten. Fietsers zijn bereid een dergelijke situatie te accepteren indien de nieuwe fietsvoorziening goed herkenbaar is, bijvoorbeeld in de vorm van een goed geasfalteerd pad. Daar waar dit pad gedeeld moet worden met ander verkeer kan een “fietsstraat” een goede oplossing bieden. Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop tevens auto’s zijn toegestaan. Dit autogebruik wordt echter beperkt door het karakter en de inrichting van de fietsstraat. In een reactie geeft het College van B&W aan dat ze de meerwaarde van een fietsstraat niet onderkent. Dit wordt echter niet onderbouwd en is voor ons ook niet te begrijpen.

Verder dienen volgens het College winkeliers voor hun personeel elders fietsenstallingen te realiseren. Er wordt echter niet aangegeven waar. De winkeliers hebben in het plangebied geen grond en geen enkele winkelier zal een deel van zijn winkel opofferen voor een fietsenstalling voor het personeel. Dit is gewoon een dooddoener.

Ook zijn volgens het college bij appartementengebouwen geen fietsvoorzieningen nodig zijn omdat er een berging bij ieder appartement is. Wij onderschrijven dit niet. Voor een korte thuiskomst zal niet van de berging gebruik worden gemaakt. En waar plaatsen bezoekers hun fiets?

Bij de te verwachten verkeersproblemen bij de school is de schoolleiding een belangrijke partner volgens het college. Maar de schoolleiding heeft geen zeggenschap over het openbaar gebied. Het blijkt dat vooral het met de auto brengen en halen van kinderen gevaar oplevert voor de kinderen die per fiets komen.

Bij deze school zal het halen en brengen van kinderen met de auto, nu deze school minder wijkgebonden is, alleen maar toenemen. Bekend is dat het achteraf zoeken van een oplossing vrijwel onmogelijk is. Nu de realisatie nog niet heeft plaatsgevonden kan nog een goede oplossing gevonden worden.

Wat de oplossing is voor fietsers die niet dóór het plangebied rijden, maar voor werk en winkelen het winkelcentrum bezoeken en dus geen gebruik zullen maken van de geplande route, wordt niets vermeld.

Zorgelijk is dat nadat wij als Fietsersbond al in 2005 hebben aangegeven dat het ontwerp geen ruimte laat voor goede fietsvoorzieningen. Nu, 9 jaar later, is er door de gemeente nog steeds geen oplossing voor gevonden.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *