Verslag vergadering van 4-7-2012

Opening en mededelingen

De voorzitter opent de vergadering.

Er is een raadsvergadering geweest waar de fractie Groen Links vragen heeft gesteld over het fietspad langs het Valleikanaal. Er is ingegaan op de hoofdpunten uit onze brief over dit onderwerp. De antwoorden komen overeen met wat al in een eerder stadium door de gemeente aan ons is medegedeeld: het wordt een toeristisch fietspad, de bruggen worden (op termijn) vervangen, met de situatie rond de Langesteeg gebeurt voorlopig niets en er komt geen fietsstraat.

Met betrekking tot de vraag die we als Fietsersbond gesteld hebben aan de raad, namelijk om geen bestemmingsplannen meer goed te keuren als daarin niets is opgenomen over fietsvoorzieningen, is geen antwoord ontvangen.

Verslag van de vorige vergadering

Over het verslag van de vergadering van 23 mei zijn geen opmerkingen, alleen een correctie: het is Hekkerdreef in plaats van Hekkersteeg.

Verslag overleg gemeente

In het overleg met de gemeente is aangegeven dat het besluit over de “shared space” in de Biezenkamp, waarmee fietsers en voetgangers samen van het gebied gebruik maken, wel degelijk is gepubliceerd. De inhoud van dit besluit heeft overigens betrekking op de nieuwe situatie, dus wanneer het project Biezenkamp is afgerond.

Er is gesproken over de reparaties van slechte stukken fietspad. Vrijwel alle door ons aangegeven punten zijn gedaan. Punten die destijds niet specifiek door ons gemeld zijn, zoals aan het begin van de Burg. de Beaufortweg, zijn ook niet uitgevoerd!

 

Fietspad B de Beauffortweg 

Fietspad Burg. de Beaufortweg in de buurt van de Biezenkamp

 

De verbetering op de Hondsdraf zal in augustus/september in het kader van een groter project uitgevoerd worden. Het fietspad langs de Torenakkerweg zal worden gefreesd tijdens het komende onderhoud. Er blijft aan beide zijden van de weg een fietspad.

We kunnen stellen dat de gemeente met betrekking tot dit punt niet goed met ons heeft gecommuniceerd, wat tot onduidelijkheid heeft geleid over wat wel en wat niet aangepakt zou worden en op welke termijn.

Verder is er gesproken over de Hekkersdreefbrug. Omdat de supermarkt van Dirk daar nu zit, wordt deze niet als geheel afgesloten voor autoverkeer. Omdat het een smalle brug betreft zou dat stuk dan eenrichtingsverkeer worden. We zullen als Fietsersbond een brief schrijven waarin we aangeven dat wat ons betreft er liever geen autoverkeer op de Hekkerdreefbrug toegelaten wordt. Eventueel is eenrichtingsverkeer voor auto’s wel acceptabel.

Verder zullen we er op aandringen om het nieuwe fietspad langs de De Roo van Alderwereltlaan door te trekken tot de Maanweg, waarmee de onduidelijke situatie die er nu is, verdwijnt.

De Roo van Alderwereltlaan 

Situatie op de De Roo van Alderwereltlaan

 

Er zijn plannen om het fietspad langs het zwembad door te trekken richting Maanweg. De Fietsersbond dringt er op aan om in dat geval het fietstunneltje richting zwembad ook opnieuw te asfalteren, omdat het wegdek nu in slechte conditie is.

Fietstunneltje

 

Fietspad langs het Valleikanaal

Er is een reactie van de gemeente op onze voorstellen met betrekking tot het fietspad langs het Valleikanaal. We kunnen ons niet vinden in de argumentatie van de gemeente om onze voorstellen tot het inrichten van bepaalde delen van het fietspad als fietsstraat af te wijzen. Het betreft slechts drie stukken waarvoor dit zou gaan gelden, waarvan twee korte stukjes, en het zou de hele fietsroute tot een homogeen geheel maken en natuurlijk is de overzichtelijkheid en de veiligheid er mee gediend.

Positief is dat twee smalle bruggetjes vervangen zullen worden. Echter, onduidelijk is waarom de vervanging niet al op korte termijn kan plaatsvinden. Van één van de  bruggetjes wordt aangegeven dat dat moet wachten op de realisatie van het Valleipark, terwijl het geld kennelijk nu al beschikbaar is. 

 Fietsbruggetje Valleikanaal

Eén van de twee te vervangen bruggetjes over het Valleikanaal

 

Ook de situatie bij de Langesteeg wordt niet aangepakt, terwijl de situatie daar, met verkeer voor de camping/ bed & breakfast en voor het loonbedrijf dat over het fietspad rijdt, tot onveilige situaties leidt.

Verder wordt opgemerkt dat er een fietspaaltje weggehaald is, waardoor er ook nog verkeer vanuit de kant van de Leusbroekerweg helemaal over het fietspad richting camping rijdt. Als het paaltje 20 meter verderop geplaatst zou worden zou er voor het bereiken van het stuk weiland geen obstakel meer zijn en dus geen noodzaak voor de gebruiker van dit weiland om het paaltje te lichten.

De gemeente Woudenberg heeft naar aanleiding van de brief van de Fietsersbond de bebording direct aangepast. Tot de gemeentegrens met Leusden is daar alles correct geregeld.

Hamersveldseweg noord.

Er is een brief over het bestemmingsplan Hamersveldseweg Noord ontvangen. Er staat weinig bijzonders in voor wat betreft het fietsverkeer.

Hamersveldseweg zuid

Door leden wordt het stuk tussen de Leusbroekerweg en de voormalige spoorwegovergang als bijzonder onveilig aangemerkt. Een en ander dreigt nog erger te worden als in de toekomst de Ben Ponbaan aansluit op de Hamersveldseweg en dan veel verkeer zal aantrekken. Overigens zou in dat geval de Hamerveldseweg zuid mogelijk vanwege milieueisen weer afgesloten kunnen worden.

 Hamersveldseweg zuid

Hamersveldseweg zuid na de voormalige spoorwegovergang

 

De nieuwe website

De nieuwe website: leusden.fietsersbond.nl (of eventueel www.fietserbond.nl/leusden) is in de lucht en wordt door iedereen zeer positief gevonden. Er zijn enkele kleine tips ter verbetering, zoals het aangeven wanneer er een volgende vergadering van de werkgroep plaatsvindt. Ook de toepassing van Twitter voor het snel publiceren van actuele zaken wordt als erg effectief gevonden. Hopelijk zal het aantal volgers nog een beetje groeien.

Volg ons op Twitter: @FbLeusden

Korting bij bedrijven

Via de landelijke site is een overzicht in te zien van bedrijven (veelal fietsenzaken) waar men

als lid van de Fietsersbond korting krijgt. In Leusden is geen bedrijf vermeld. Het aantrekkelijke voor bedrijven is dat ze vermeld worden op onze nieuwe website. We zullen de plaatselijke fietsenhandelaren (Leusden en Achterveld) benaderen en, als ze ledenkorting willen geven, hun onderneming op de website vermelden.

Munnikepad e.a.

Een ieder zou kijken naar situaties waar fietsers en wandelaars van dezelfde weg gebruik moeten maken en die gevaar opleveren. Er worden geen verdere punten aangegeven.

Onderzoek naar verkeerlichten voor fietsers en voetgangers.

Er is wat onderzoek gedaan en bij met name het verkeerslicht Middenweg-Asschatterweg blijkt de wachttijd tussen de 3 en 30 seconden te liggen. Er schijnt ergens een notitie van de gemeente te zijn dat dit maximaal 28 seconden zou mogen zijn. Dit zou ons een handvat kunnen geven in de discussies over dit punt.

Stand van zaken

– Asschatterweg

Fase 1 zou binnenkort van start kunnen gaan. De situatie rond de Zandbrinkermolen is nog niet duidelijk. Het totale plan zou in september naar de raad gaan. Als Fietsersbond moeten we de plannen dan wel ingezien hebben!

– Biezenkamp

 Geen nieuws

– Tabaksteeg

Een punt van zorg was dat er veel auto’s geparkeerd zouden worden op het fietspad. Dit blijkt af en toe inderdaad het geval te zijn. Onduidelijk is of het een incident betreft. Verder geen nieuws.

 

Tabaksteeg 

Geparkeerde auto’s op het fietspad door de Tabaksteeg

 

Overige punten

  • Wat is de toekomst van de Driftakkerweg? Deze gaat in de toekomst wellicht verdwijnen als gevolg van het aanleggen van extra rijstroken op de A28.
  • Op sommige wegen zijn de markeringen, zoals haaientanden, weggesleten. Wellicht een punt om mee te nemen naar het volgende overleg met de gemeente.
  • De Fietsersbond Leusden  heeft de gemeente Woudenberg gecomplimenteerd met de snelle actie rond het aanpassen van de bebording op het fietspad langs het Valleikanaal.

De volgende vergadering van de werkgroep staat gepland op 11 september.

Fietsersbond, afd. Leusden

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *