Verslag van de vergadering van 4-11-2012

Verslag van de vergadering van 14-11-2012

Opening en mededelingen

De voorzitter opent de vergadering.

Naar aanleiding van een recente raadsvergadering merkt de voorzitter op dat voor Leusden-Zuid een nieuw plan komt en dat naar verwachting de huidige situatie nog enige tijd zal blijven voortduren. De aanleg van de fietsbrug zal niet door gaan.

In- en uitgaande post

Een brief over weesfietsen (fietsen die achtergelaten worden op fietsparkeerplaatsen) die door de secretaris op 12 september naar de gemeente is gestuurd, is op het gemeentehuis zoekgeraakt of op een verkeerde afdeling terechtgekomen. Daarom is er een tweede brief geschreven over hetzelfde onderwerp op 28-10.

Verslag van de vorige vergadering

Geen opmerkingen en daarmee goedgekeurd.

Tabaksteeg

De voorzitter is samen met iemand van de gemeente de situatie met name rond het winkelcentrum Zuidhoek ter plekke gaan bekijken. Naar aanleiding hiervan zal de gemeente onder de borden “voetgangersgebied” een bordje plaatsen met “fietsers toegestaan”. Met betrekking tot de toegang tot het winkelcentrum vanaf de Willen de Zwijgerlaan is de gemeente bereid om daar de stoep te verlagen zodat fietsers makkelijker van het voetpad gebruik kunnen maken. De Fietsersbond dient dan daarover een schriftelijk verzoek toe te sturen. Naar aanleiding hiervan ontspint zich een discussie in de werkgroep of dit niet tot een ongewenste situatie zal leiden. Immers de fietsers zullen dan uitkomen op het brede zebrapad, waar alleen voetgangers voorrang hebben. Dit zal leiden tot allerlei onduidelijkheden en mogelijk gevaarlijke situaties. Om de situatie aldaar goed op te lossen moet er veel meer gebeuren dan alleen de stoep verlagen. De vergadering besluit geen verzoek aan de gemeente te richten met de vraag de stoeprand te verlagen.

Zebrapad bij Maximaplein

Het zebrapad dat toegang geeft tot winkelcentrum “Zuidhoek”

Met betrekking tot het feit dat vuilniswagens gebruik maken van het fietspad Tabaksteeg, wordt er gerefereerd aan een schrijven van de gemeente, waarin expliciet vermeld staat dat dit niet toegestaan zal zijn. Het blijkt nu echter dat vuilniswagens wel degelijk over het fietspad rijden. Dit punt zal deel uit maken van de evaluatie over de Tabaksteeg.

Positief nieuws is dat de huidige fietspaaltjes op het fietspad Tabaksteeg vervangen worden door paaltjes die in zijn geheel verwijderd kunnen worden. Dit in verband met de strooiwagen die er anders niet langs kan. Dit voorkomt dat fietsers ten val komen over de neergeklapte paaltjes.

In een brief van bewoners wordt melding gemaakt van een onduidelijke voorrangssituatie op de kruising van de Jan Wagenaarlaan met de Anna Aleidalaan en de aanleg van een speeltuintje direct naast het fietspad, waarbij een gevaarlijke situatie ontstaat wanneer spelende kinderen op het fietspad komen. Verder is de kruising van het fietspad met de busbaan een belangrijk punt. Als hier geen verdere maatregelen getroffen worden (bv verkeerslichten), kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Onduidelijke voorrangssituatie rond Maximaplein

Onduidelijke voorrangssituatie rond Maximaplein

Deze punten worden deels meegenomen in het reguliere overleg met de gemeente en zullen aan de orde komen in de evaluatie. Deze evaluatie is al een keer uitgesteld en het lijkt nu een goed moment om deze uit te gaan voeren. De voorzitter zal de gemeente benaderen en aangeven dat we rond februari/ maart 2013 graag de toegezegde evaluatie willen.

Overleg met de gemeente

Naar aanleiding van besluit B&W over fietsparkeren  en bestemmingsplannen zullen we de gemeente een brief sturen met de mededeling dat we de officiële reactie van de gemeente binnen enkele weken tegemoet willen zien.

Het is overigens belangrijk dat knelpunten ook via de meldlijn van de gemeente gemeld worden.

Het punt uit de vorige vergadering betreffende de eenduidigheid bij het aangeven of een fietspad in één of in beide richtingen gebruikt kan worden is bij de gemeente aangekaart. Deze heeft aangegeven dat men niet van plan is om daarin –uit kostenoverwegingen-  eenduidigheid aan te brengen.

Asschatterweg

Nieuw fietspad langs de Asschatterweg. Onduidelijk is of dit een één- of tweerichtingfietspad betreft.

Verder is het punt aangekaart waarbij bij sommige zebrapaden de strepen wel en bij andere niet doorlopen over het fietspad. Dit geeft onduidelijkheid. Eén zo’n situatie bevindt zich op de Middenweg. De vraag is of we nog meer voorbeelden aan kunnen geven.

Op de Hessenweg in Achterveld hebben tellingen van auto’s plaatsgevonden. Fietsers worden bij deze meting niet meegenomen. Gezien de drukte op de Hessenweg is de werkgroep van mening dat er ook een beeld zou moeten zijn van hoeveel fietsers er op dat stuk gemiddeld per etmaal rijden. teneinde tot een hernieuwd verkeersplan te komen. Eventueel zou de Fietsersbond zelf tellingen van fietsers kunnen uitvoeren.

Over de Biezenkamp is gezegd dat het onduidelijk is welke routes fietsers daar nemen. Het is daarom moeilijk eventuele verbeteringen aan het wegdek aan te brengen.

Er zijn enkele gevaarlijke kruisingen waar fietsers officieel voorrang hebben, maar automobilisten deze vrijwel nooit verlenen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Het is moeilijk voor de gemeente om daaraan iets te doen, het is meer een gedragsverandering die bij automobilisten bewerkstelligd moet worden. Misschien is het aanbod van de gemeente aan de fietsersbond om stukjes aan te leveren voor de gemeentekatern in de Leusder Krant een middel dat hieraan zou kunnen bijdragen.

Fietsers die hier van rechts komen krijgen nooit voorrang

Fietsers die hier van rechts komen krijgen vrijwel nooit voorrang

Naar aanleiding van de brief van Vrijhoef aan de Fietsersbond over de alternatieve aansluiting van de Kanaalweg op de Asschatterweg werd opgemerkt dat het erg moeilijk is om de alternatieven te beoordelen wanneer niet alle randvoorwaarden bekend zijn en alle belanghebbenden gehoord zijn. De werkgroep kan daarom geen eenduidige voorkeur uitspreken. De voorzitter zal dit naar de gemeente communiceren.

Situatie rond de Kanaalweg

Situatie rond de Kanaalweg

Informatieavond over e-Bikes

Er zal op 25 maart ook een jaarvergadering zijn waarin de werkgroep aan de leden aangeeft wat er de afgelopen periode gedaan is en wat onze plannen zijn. Verder zal er een informatieavond zijn over e-bikes die ook voor een breder publiek toegankelijk zal zijn

Knooppunt Hoevelaken

De secretaris zit namens de FB Leusden in de Klankbordgroep van Rijkswaterstaat over het Knooppunt Hoevelaken. Naar aanleiding van punten uit deze bijeenkomst heeft hij samen met de FB Amersfoort een gesprek aangevraagd met de provincie Utrecht over De Hertenkop en in samenhang daarmee De Schutterhoeflaan. Tijdens de vergadering worden de tekeningen van de plannen aan de werkroepleden gepresenteerd.  

Vergaderdata 2013

De data voor de vergaderingen van de werkgroep voor 2013 zijn:

woensdag 23-01; 27-03; 26-06; 11-09; 30-10 en 11-12

dinsdag 21-05

E-bikes plus jaarvergadering: 25-03 

Archief Fietsersbond

De secretaris presenteert een groot aantal ordners waarin hij de archiefstukken van de werkgroep heeft geordend. Het geheel ziet er zeer netjes en overzichtelijk uit. Veel niet ter zake doende stukken uit het ruwe archief heeft hij opgeruimd.

Rondvraag

De vraag wordt gesteld wat er nog over is van allerlei werkgroepen die destijds binnen de gemeente actief waren op het gebied van fietsbeleid. Binnen de werkgroep is hierover niets bekend, wellicht zijn ze een stille dood gestorven.

Sluiting

De volgende vergadering staat gepland op 23 januari 2013.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *